Pikule

Tradicionalna i edukativna igra s pikulama

Iako danas na tržištu postoji velik broj raznih igrački za djecu, od autića, lutki, plišanih igrački, robota, tračnica i sličnih, vrlo je malo onih koje su zapravo edukativne i kroz koje djeca uče te razvijaju maštu, kreativnost i motoričke sposobnosti djeteta.

Ipak, nije sve izgubljeno i postoji rješenje, a to su staze za pikule. To je tradicionalna igra naših predaka, a odlične su za poboljšavanje svih vrijednih vještina za dijete.

Kupnjom ovakvog seta dijete može kreirati vlastitu stazu, ovisno o svojim željama, ali i sposobnosti slaganja čime će razvijati motoriku i logiku, ali i kreativnost i razmišljanje.

Univerzalna igračka za sve generacije

Iako je većina današnjih igrački za djecu podijeljena na muške i ženske, ova vrsta igračaka je ipak drugačija. Naime, staze za pikule su igračka s kojom se jednako mogu igrati i dječaci i djevojčice, a posebno je dobra za onaj uzrast djece koji primjerice još uvijek ne može slagati puzzle ili slične igračke u dijelovima. 

Igrajući se pikulama na stazi djeca se upoznaju s novim oblicima, bojama i pokretima, ovisno o modelu staze za koji se odlučite. Naime, postoje varijacije na temu broja dijelova, boja i oblika, ovisno o uzrastu djeteta, kao i o njegovoj spretnosti u ovoj igri.

Pročitajte sljedeći članak: Bicikli za djecu su najbolji prijatelji od najranijeg doba

Kupnja dječjeg bicikla je zabavan, ali i zahtjevan posao kojeg se mora obaviti predano i s pažnjom. Prilikom kupnje bicikla za dijete potrebno je gledati dimenzije kotača, a kod odraslih se pozornost usmjerava na veličinu okvira.

Setovi za igranje koji potiču kreativnost

Kako bi se dodatno potaknula dječja kreativnost, staze za pikule poput onih brenda Hubelino su se počele prodavati u setovima. Oni su koncipirani s obzirom na dob djeteta i težinu izgradnje seta, a u njemu dolaze:

  • Rampe
  • Staze
  • Raskrižja
  • Tuneli
  • Kocke
  • Osnovna ploča
  • Pikule

Kupnjom ovakvog seta dijete može kreirati vlastitu stazu, ovisno o svojim željama, ali i sposobnosti slaganja čime će razvijati motoriku i logiku, ali i kreativnost i razmišljanje. Određeni setovi pikula i staza za pikule kao oni brenda Hubelino u svojoj ponudi čak imaju i ljuljačku za pikule s prekidačima što može biti posebno zanimljivo i izazovno za djecu i razvoj njihove mašte.

Sve Hubelino igračke izrađene su od ABS plastike koja nije štetna za djecu te su premazane s jestivim bojama tako da ne postoji ni opasnost od kožnih alergijskih reakcija tijekom igranja.

Važnost kompatibilnosti staza za pikule

Ukoliko namjeravate djetetu kupiti Hubelino stazu za pikule, odlična vijest je to što su one kompatibilne i s drugim igračkama poput Lego DUPLO kocki. Tako se mogu s njima kombinirati i time dijete dobiva mogućnosti kreiranja još većih, zanimljivijih i zahtjevnijih poligona po kojima će putovati pikule. 

Ovaj proces igre možete učiniti još zanimljivijih i edukativnijih ako djetetu prije početka igre zadate zadatak da primjerice složi stazi s mostom, da složi stazu s figuricama koje će pikule na svom putu srušiti, da kreira raskrižje, stazu s rampama i slično. Na taj način će dijete kroz zabavu i igru učiti razmišljati i logički zaključivati, ali i razvijati finu motoriku. S obzirom na to da su pikule izrađene od ABS plastike, one su gotovo nepoderive i obojene jestivom bojom odličan su saveznik za igru vaše djece. Jako su dugotrajne te ne postoji strah od alergijske reakcije na koži nakon igre.

Odaberite primjereni set igračaka za djecu

Iako pikule i staze za pikule izgledaju vrlo zanimljivo i privlačno, posebno kao poklon, važno je imati na umu da oni ipak nisu jednako primjereni za svaku dob djeteta. Upravo zato je vrlo važno krenuti sa setom za početnike i tek nakon njega kupiti set za naprednije slaganje. Taj set će napredovati zajedno s djetetom jer svakim novim konstrukcijskim elementom staza napreduje, a dijete uči kako staza funkcionira i do kakve promjene dolazi kod pomicanja ili nadogradnje određenih elemenata. 

Osim toga, igračke Hubelino su kompatibilne s Lego DUPLO kockama što je odlično ukoliko ih dijete već posjeduje ili ih naknadno dobije jer može stvarati još zanimljivije i kompleksnije setove.

Hubelino kao sinonim za kvalitetne igre

Njemačka tvrtka Hubelino je tvrtka koja se bavi proizvodnjom igrački za djecu, a u njihovom fokusu su didaktičke i edukativne igre za djecu koje potiču razvoj fine motorike, koncentracije, kognitivnog razmišljanja i kreativnog razmišljanja kao vrlo važnih u razvoju djece. Sve Hubelino igračke izrađene su od ABS plastike koja nije štetna za djecu te su premazane s jestivim bojama tako da ne postoji ni opasnost od kožnih alergijskih reakcija tijekom igranja. 

Osim toga, igračke Hubelino su kompatibilne s Lego DUPLO kockama što je odlično ukoliko ih dijete već posjeduje ili ih naknadno dobije jer može stvarati još zanimljivije i kompleksnije setove. Također, njihove igračke se mogu prati u perilici posuđa na temperaturi ispod 40°C kako bi uvijek bile čiste i sigurne za igru. Još jedan dokaz inovativnosti Hubelino brenda je i postojanje mobilne aplikacije koja pomaže u stvaranju još kreativnijih i složenijih staza i poligona dajući ih za primjer uz primjerene upute i animacije koje roditeljima pomažu procijeniti je li zadani primjer staze primjeren njihovom djetetu te hoće li mu se svidjeti.