Dječji bicikli su odlična ideja kao poklon za rođendan

Dječji bicikl vodi mališane u nove avanture

Prvi dječji bicikl znak je zrelosti i sposobnosti za mnogu djecu. Ipak, za roditelje pronalazak pravog bicikla i učenje vožnje može biti izvor straha i brige, pogotovo ako njihovi mališani nisu pretjerano spretni. 

Učenje vožnje bicikla teško će proći bez padova, no kako bi ono bilo što bezbolnije, važno je odabrati bicikl dobre veličine. On će vaše dijete od malih nogu učiti bicikliranju i pokazati im čari vožnje na dva, a za one hrabrije ponekad i na samo jednom kotaču. Dječji bicikl odlična je ideja kao poklon za rođendan, pod bor ili pak kao nagrada za kraj školske godine, a proljeće je odlično vrijeme za praksu malih biciklista!

Za djecu od prvih koraka

Pravog malog biciklista potrebno je u svijet biciklizma uvesti što ranije, stoga je pravo vrijeme da mu nabavite dječji bicikl praktički čim napravi prve korake. Ipak, prvi dječji bicikli trebali bi biti oni bez pedala, takozvani bicikli guralice, na kojima se dijete može voziti odgurivanjem nogama. 

Dječji bicikli Frog
Dječji bicikli Frog

Oni dolaze u veličinama prilagođenim djeci već od dvije godine, a veličine sežu sve do onih prilagođenih djeci do šeste godine. Takvi bicikli za djecu odlični su za vježbu, jer su mnogo sigurniji za vožnju, a omogućavaju savladavanje održavanja ravnoteže.

Spremni za pravi bicikl

Prvi pravi dječji bicikl vaši mališani mogu voziti tek sa otprilike tri do četiri godine, ovisno o brzini rasta. Budite spremni na to da će za vožnju biti potrebno neko vrijeme učenja i vježbe, no pokušajte se ne oslanjati na pomoćne kotače na dječjem biciklu ako želite da ga vaše dijete što prije nauči vozititi, jer oni u pravilu ne pomažu kod održavanja ravnoteže.

Naučite dijete kako voziti dječji bicikl

Također, imajte na umu da bicikl mora odgovarati vašem djetetu po veličini, jer će učenje voženja biti tim teže ako je dijete premaleno za model koji ste odabrali.

Prava veličina bicikla za djecu

Veličina dječjeg bicikla određuje se prema:

  • Veličini kotača
  • Visini djeteta

Iako za određivanje odgovarajuće veličine postoje tablice, ako je to moguće, u kupnju povedite i mališana. Najbolji dječji bicikl za svoje dijete pronaći ćete tako da dijete sjedne na njega i pokuša vršcima obaju stopala istovremeno dotaknuti pod. Ako je to moguće, onda je bicikl savršen za dijete, no ako ono pod ne može dotaknuti ili ga pak dotiče većim djelom obaju stopala, onda treba potražiti manji ili veći model. Kod kupnje nemojte zaboraviti ni dodatnu opremu poput kacige za djecu i sličnih dodataka.

Provjerite mogućnost dječjeg bicikla

Osim veličine dječjeg bicikla, za odabir je važno provjeriti i koje su sve mogućnosti koje on ima. Prije svega, razmislite o odabiru modela koji nije jako težak, jer će učenje vožnje biti jednostavnije na lakšem modelu. Podesivi volan i sjedalo također su veoma važni, jer ćete ga tako moći postepeno prilagođavati djetetu kako ono bude raslo. Na kraju krajeva, to će značiti da ćete dulje moći pričekati do nabave novog, većeg bicikla. Imajte na umu kako djeca često imaju nešto slabije ruke, pa su modeli koji imaju stražnje kočnice na pedalama idealne za njih!

Pripremite se za vožnju

Na kraju, osim samog dječjeg bicikla, prije vožnje u prometu, važno se dobro pripremiti. Osim što dijete mora biti sigurno i stabilno, morate ga upoznati i s osnovama kretanja u prometu. Dobro je također nadograditi bicikl za djecu s:

  • Prednjim i stražnjim svjetlima
  • Reflektirajućim označivačima

Oni će vožnju svakako učiniti sigurnijom. Uz to, dobro je također imati i sigurnosnu opremu za mladog vozača, koja bi se trebala sastojati od kacige za djecu, koja je, uostalom i obavezna, te štitnika za koljena i odjeće s reflektirajućim oznakama.

Ništa bez dječje kacige

Kacige za djecu obavezan su dio biciklističke opreme za mlade bicikliste. Kako kaciga za djecu čuva najvažniji dio tijela, veoma je važno odabrati odgovarajući model koji štiti i čuva vaše dijete od ozljeda. Prije svega, važno je odabrati dobru veličinu kacige za djecu. 

Kvalitetne kacige za djecu
Kacige za djecu za veću sigurnost prilikom vožnje biciklom

Ona bi trebala prianjati uz glavu i čvrsto na njoj stajati, bez da ju neugodno pritišće. To možete provjeriti tako da dijete isproba kacigu, te dok mu je ona na glavi, pokuša naglo okrenuti glavu lijevo-desno i naprijed-nazad. Ako se dječja kaciga pomiče s glavom, znači da je prevelika. Za testiranje je li pak premala najbolje je pitati dijete, jer će vam ono najbolje reći kako se osjeća dok mu je na glavi.