Bicikli za djecu su najbolji prijatelji od najranijeg doba

Kupnja dječjeg bicikla je zabavan, ali i zahtjevan posao kojeg se mora obaviti predano i s pažnjom. Osobito jer postoji jako velika razlika u kupnji dječjeg bicikla i bicikla za odrasle – prilikom kupnje bicikla za dijete potrebno je gledati dimenzije kotača, a kod odraslih se pozornost usmjerava na veličinu okvira.

Osobitu pozornost treba obratiti prilikom kupnje prvog bicikla jer će upravo ti dječji bicikli postati prekretnica u životu vašeg djeteta i pretvoriti ga u ljubitelja bicikla ili stvoriti averziju prema njemu. Zato je važno da se dobro informirate i istražite koji je najbolji dječji bicikl za vašeg mališana.

BIcikli za djecu su veoma važan dio njihovog odrastanja.

Kada i kako krenuti s bicikliranjem?

Vaše dijete može s vožnjom bicikla početi već nakon navršene prve godine starosti. Ovdje naravno govorimo o triciklima i najmanjim biciklima s pomoćnim kotačima koji će im pružiti uvid u sasvim novi svijet kretanja. BIcikli za djecu su veoma važan dio njihovog odrastanja.

Čim vaše dijete stekne sigurnost na kotačima možete mu skinuti pomoćne kotače i početi ga učiti vožnji bez njih. Dječji bicikli s kotačima su dobri, no nemojte da ih djeca previše voze, već neka nauče pravilno voziti bez njih. Nakon toga je vrlo važno voditi brigu o veličini bicikla za dijete i redovno ga mijenjati s rastom djeteta.

Prava veličina za dijete

Jedna od čestih grešaka koji roditelji rade, a vezana je uz ekonomičnost prilikom kupnje bicikla, jest kupnja većeg bicikla za dijete, kako ga ne bi brzo prerastao. Ovo može biti vrlo opasno za dijete, ali može u njemu i probuditi strah od vožnje jer je bicikl preveliki za dijete.

Da ste izabrali pravu veličinu bicikla potvrdit će vam i samo dijete i to ako može s obje noge dodirnuti pod dok sjedni na sjedalu; kada može doseći volan a noge su mu i dalje na podu; kada može primiti ručke s bicikla i s malo savinutim rukama i kada može doseći kočnice bez naprezanja. Dječji bicikli moraju biti dobre veličine, jer u protivnom riskirate ozljede od pada!

Koja je prava veličina bicikla za vaše dijete?

Iako uvijek postoje neke iznimke, najveći broj djece slične dobi i visine vozi sličnu veličinu bicikla. Djeci u dobi do 4 godine obično odgovaraju bicikli visoki do najviše 100 centimetara, s kotačima od 10 do 12 inča. 

Veličina kotača u principu raste svakih 1 – 2 godine, a obično je riječ o porastu veličine od 2 inča. Takvim rasporedom dolazimo do toga da djeca od 8 do 10 godina obično voze bicikle s kotačima promjera 20 inča, a desetogodišnjaci viši od 135 cm mogu čak voziti bicikle s kotačima veličine 24 inča. Prilikom kupnje obratite pozornost i na težinu jer je teže manevrirati težim biciklima, a dobar savjet je da se biraju bicikli za djecu s kočionim sustavom pedala jer je manjoj djeci puno lakše kočiti na taj način.