Folna kiselina pomaže kod trudnoće

Folna kiselina ili popularnije vitamin B9 veoma je koristan dodatak tijelu i kod muškaraca i kod žena, a posebno se preporučuje ženama koje planiraju trudnoću. Naziv je izveden od latinske riječi folium (list), a veoma je zanimljivo da je upravo lisnato povrće glavni prirodni izvod vitamina B9 u prehrani. Čemu služi folna kiselina, koje su njene blagodati na organizam, te zbog čega se treba konzumirati u trudnoći saznajte u nastavku teksta.

Folna kiselina u hrani

Folna kiselina se u tijelu ne proizvodi samostalno, te ju je potrebno unositi putem hrane. Budući da je vitamin B9 osjetljiv na toplinu i topljiv u vodi, sva hrana koja ga sadrži trebala bi se kuhati što manje. Osim toga, osjetljiv je i na svjetlost i oksidaciju. Uravnoteženom prehranom može se u tijelo unositi dovoljno folne kiseline, a u nekim slučajevima kada je potreban veći unos ili ne možete jesti namirnice bogate B9 vitaminom, tada se može koristiti i dodatak prehrani.  Neke od namirnica koje su bogat izbor ovog vitamina su jagode, grejp, maline, naranča, zeleno povrće, slanutak, goveđa jetra, soja i leća.

Blagodati folne kiseline na tijelo

Folna kiselina ima niz blagodati na tijelo i sudjeluje u mnogim biološkim procesima. Folati su uključeni u sintezu aminokiselina, proizvodnju krvi, staničnu diobu, te imaju i doprinos pravilnom funkcioniranju i jačanju imunološkog sustava. U slučaju da u tijelo ne unosite dovoljno folne kiseline, mogu se pojaviti određene poteškoće. Nedostatak folata povezan je s određenim vrstama anemije, glositisa, depresije, proljeva, a može i povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti. Kod trudnoće i dojenja folna kiselina je potrebna u većim dozama, a dodatna potreba za njom javlja se i kod alkoholičara.

Kada koristiti folnu kiselinu?

U slučaju da ne konzumirate dovoljno namirnica koje sadrže vitamin B9, folna kiselina se u tijelo može unositi i kao dodatak prehrani. Veoma je bitno da znate kada je potrebno u tijelo unositi veće količine, kako bi se tijelo što bolje razvijalo i održavalo zdravim. Tijekom rane trudnoće folna kiselina je veoma važna, jer se tada formiraju kralježnica i živčani sustav. Naravno, folna kiselina pomaže i prije trudnoće, te za vrijeme cijele trudnoće kako bi se jačao imunološki sustav kod trudnice. Vitamin B9 može pomoći i kao prevencija komplikacija za vrijeme trudnoće, a kod trudnica koje imaju opasnu trudnoću preporučuje se konzumiranje u većoj dozi.

Kako konzumirati folnu kiselinu?

Kroz tekst smo već spomenuli neke namirnice koje su bogat prirodni izvor i najbolji način za konzumiranje folne kiseline. U slučaju da ipak nemate mogućnost unošenja u tijelo tih namirnica, možete se odlučiti za Fertility + dodatak kroz koji folna kiselina u tijelo ulazi u kapsulama. Ovaj dodatak je 100% prirodan, a uz vitamin B9 sadrži i vitamine A, C, D, B6, B12 i koenzim Q10. Zbog svih tih sastojaka ovaj će vam dodatak prehrani povećati šanse za trudnoću, te ojačati sami imunološki sustav. Veoma je važno da u tijelo ne unosite prekomjerne doze, te da prema uputama i preporučenom dnevnom unosu folata za odrasle unosite kapsule u tijelo. Nemojte zaboraviti da nisu kapsule jedini izvor, te u slučaju da prirodnim putem unesete dovoljne količine u tijelo, neke dane možete preskočiti gutanje kapsula.

Kako da trudnoća postane stvarnost?

Trudnoća vam nikako ne uspjeva? Možda niste pripremili tijelo za ovaj korak, te vam u nastavku teksta donosimo neke stvari koje možete učiniti da si povećate šanse za trudnoćom. 

Glavna stvar koju morate paziti u slučaju da vam trudnoća ne uspijeva je pravilna prehrana. Ne kaže se bez razloga da se u zdravom tijelu nalazi i zdrav duh. Uklonite nezdravu hranu iz menija, te nastojte unositi dovoljno tekućine u organizam. U slučaju da planirate trudnoću morate se ostaviti i svih stvari koje negativno utječu na tijelo, a tri glavne stvari koje mogu spriječiti plodnost su alkohol, cigarete i droga. Postoje još neke stvari zbog kojih vam trudnoća ne uspijeva, a to su nedostatak sna, stres ili težina. Da bi trudnoća uspjela i tijelo stvorilo novi život potrebno ga je pripremiti i nikako nemojte trudnoću shvaćati olako. Kako biste povećali plodnost i šanse da zatrudnite, preporučuje se korištenje Fertility + dodatka za prehranu. Ovaj dodatak postoji i za muškarce i za žene, a konzumacijom oba spola šanse da trudnoća uspije bit će veoma velike. Sretno!